Home  

Recent zijn we gestart met het vernieuwen van de projectwebsite. Naast een aantal kleinere esthetische ingrepen bevatten de pagina's 'Bladeren registers' en 'Bladeren per foliozijde' momenteel de grootste veranderingen.

  1. De schepenbankregisters worden nu gegroepeerd in blokken van 50 schepenjaren. Gelieve er rekening mee te houden dat een aantal registers nog op de website moeten verschijnen. U krijgt per register ook meteen mee hoeveel akten er zijn geïndexeerd (IA= Indexed Acts) en hoeveel er reeds zijn getranscribeerd en gepubliceerd (TA= Transcribed Acts).

  2. Als u een register hebt gekozen en op de overzichtspagina ervan staat, kunt u op 'Bladeren per foliozijde' klikken. De bladzijden hebben een aantal nieuwe functionaliteiten meegekregen. Zo kunt u het beeld onder andere draaien, vergroten, en donkerder of lichter maken. U kunt ook al deze wijzigingen ongedaan maken door op het huis-icoon te drukken.

Momenteel bevinden zich nog tal van termen in het Engels. Er wordt aan gewerkt om dit in orde te brengen.

group-photo-home

Met dank aan fotograaf en vrijwilliger Danny Brison

De website werkt het best met Mozilla Firefox of Google Chrome.

Helpen met transcriberen? Neem eerst even contact op voor u eraan begint!

Het stadsarchief van Leuven ging in 2009 van start met het project Itinera Nova. De doelstelling van het project bestaat erin om de meest omvangrijke bron uit het ancien régime die in het stadsarchief wordt bewaard, integraal te digitaliseren en gaandeweg ook voor onlineraadpleging te ontsluiten.

Die archiefbron bestaat uit 1.127 registers van de Leuvense schepenbank, die samen een onafgebroken periode van meer dan vier eeuwen (1362-1795) bestrijken. Ze vormen een belangrijke en tot op heden onontsloten gebleven historische bron voor de geschiedenis van Leuven en van het hertogdom Brabant (de huidige provincies Vlaams- en Waals-Brabant, Antwerpen en Noord-Brabant). Het project maakt gebruik van de modernste technieken en bestaat uit een gemeenschap van meer dan 40 vrijwilligers, die zich in hun vrije tijd inzetten om deze handgeschreven registers folio per folio in te scannen en te transcriberen.

Ideeën of vragen uitwisselen met medevrijwilligers? Dat kan, op ons online platform itineranova.ning.com .

Test de demoversie van onze nieuwe interactieve online tutorial paleografie op tutorial.itineranova.be!

  • Voor de Inleiding tot het 15de-eeuwse schrift moet u zich even registreren.
  • In de handleiding 'Werken met de website en transcriptieomgeving', wordt u aan de hand van een aantal filmpjes wegwijs gemaakt op de website en de transcriptietool.

logo cera logo leeuwsteunvo         logo leuvenLaatste update:: 2018-03-12 door The Administrator